Thursday, October 23, 2008

Makan

Saya makan. Anda makan. Mereka juga makan. Kita semua makan. Manusia makan untuk hidup. Tiada siapa akan dapat hidup jika tidak makan.

Makan itu satu nikmat. Satu kebahagiaan. Kebahagiaan untuk tubuh badan.

Apabila makan, tubuh mendapat kudrat. Kudrat untuk bekerja. Kudrat untuk beribadat. Kudrat untuk menjalankan amanah dan tanggungjawab.

Apabila makan, tubuh akan bertumbuh. Seorang lelaki dahulunya seorang budak. Seorang bapa dahulunya seorang anak.

Apabila makan, tubuh jadi sihat. Juga jadi kuat. Terlalu banyak nikmat makan kepada tubuh.

Tapi makan kadang kala buat manusia hilang pertimbangan. Hilang tata susila. Akal dan fikiran entah ke mana.

Makan tidak lagi jadi keperluan. Tapi sudah jadi kehendak. Kehendak untuk memenuhi nafsu. Hingga membuat manusia jadi tak keruan.


Nota: Gambar-gambar diambil semasa saya berkunjung ke sebuah majlis sambutan Hari Raya dan Deepavali yang menjadi bukti bahawa makan boleh membuat manusia hilang pertimbangan. Peraturan khusus terpaksa dibuat agar pengunjung majlis tidak datang hanya untuk mengisi perut semata-mata. Demi memenuhi tuntutan nafsu makan juga ada di antara pengunjung yang sanggup berebut-rebut, memotong barisan, bersikap tamak, membazir makanan dan merosakkan tanaman serta dekorasi.

11 comments:

papaya said...

Betul........
Dialog2 di tmpt2 mkn percuma:
"Semua mknn nmpak sedap, nak makan semua"

"Serbu mknn cepat, nnt habis.."

"Laksa ni tak sedap, taknak makan. Mkn satay pulak. Eh, tak cukup satay, nak tambah lagi"

Di penghujungnyer, byk makanan tak habis dan orang2 tamak ini berkata dalam hati,
"Nasib baik makanan free"

*Ape, membazir tu tak berdosa eh??

Manusia, manusia..

Naz said...

Yaya... couldn't agree more!!
Kalaulah semua org wise cam ko...

papaya said...

Manusia tu mmg fitrahnye gitu agaknye..Ape sahaja yg dinamakan "free" boleh dibazir2kan..

Cth2 lain:
~Air paip di pejabat atau tempat awam
--->Semasa gosok gigi and basuh muka, air paip dibiar mengalir deras.

~Electricity di pejabat..
--->
Dah tau meeting 3-4jam, tak off pun PC.

~Kertas Double A yg mahal..
--->Draf surat pun nak guna kertas baru..(Salah ke gune kertas yg dah guna sebelah muka?)

*sigh*

Naz said...

Yaya, ko mmg layak dpt award eco-friendly officer. Aku pun eco-friendly gak. Hehe! Macam2 aku buat utk minimise kan penggunaan sumber ni... Mula2 mmg susah tapi lama2 bila dah jadi habit takde masalah

Pengejar Masa said...

come on la.. ada lagi ke manusia yg datang open house semata-mata ikhlas nak meraikan kedatangan syawal dengan penuh keinsafan dan memupuk perpaduan sesama ummah?

Naz said...

Hadi: Itulah yg sedih tu... dan kalau dtg open house semata2 nak makan pun at least jaga la perilaku, ni tidak, mcm org gila je aku tengok.. Sedih.. sedih..

ShahRiLL RaMLi said...

begitulahh kesah yg sebanrnya naz..weh, kalao hang nak antar komen pasai POST AKU yg tadi tuh, hang jgn mention direct names, satgi mata2x kat tempat keja aku ni curious kan...mcm2x spekulas. aaargh!!! menyesakkan!

marmalade said...

whatever it is, i love food. but I LOVE CHOCOLATE MOREEEEEE!!!! and i totally agree wif hadi =) spot on!

zyrin said...

ha! sempat jugak dia ambik gmbr itewwww...

tu hang x pi majlis umah ybtmk malam semalam, dok semeja ngan kitorang. kami duduk dengan sekeluarga yang... Masya Allah... insaf aku menengok dia ambik makanan. bukan makan semua pun.

amalannya, ambik sikit2. kalau nak lagi, boleh tambah. kalau dah habis... bukan rezeki... kan?

Naz said...

Rill: Relax... jgn susah ati sgt.. bnyk2kn berdoa kpdNya, mohon petunjuk

Mel: You mmg giler coklat. X boleh dipisahkan mel dan coklat!

Zyrin: totally agree with u!! tgh baca buku ape plak skrg ni?

zyrin said...

still reading children of hurin :)