Sunday, October 19, 2008

Kerjaya

Manusia perlu bekerja untuk hidup. Namun, bekerja sahaja tidak cukup. Ini kerana, hidup bukan semata-mata kerana wang. Kerja memang boleh memberikan wang. Tapi kerja belum tentu dapat memberikan kepuasan. Sebab itu manusia perlu mencari kerjaya. Bukan kerja semata-mata.

Kawan saya seorang pegawai bank. Katanya, dia tidak gembira di situ. Katanya lagi, pegawai bank bukan kerjaya untuknya.

Seorang kawan saya lagi juga sudah bekerja. Tapi dia resah kerana masih belum ketemu dengan kerjaya.

Rupanya masih ramai di luar sana yang masih mencari kerjaya. Walaupun sebenarnya sudah lama mereka menyarung jubah konvo.

Catatan ini khusus untuk kalian. Untuk rakan-rakan saya dan sesiapa sahaja yang masih mengembara. Mengembara mencari kerjaya. Kadang-kala pengembaraan itu sebenarnya yang lebih bermakna daripada destinasinya. Ia memberikan ilmu dan pengalaman berharga.

Kalian semua jangan sesekali putus asa. Teruskan usaha, kekalkan semangat dan panjatkan doa. Saya percaya rezeki kalian ada di sana. Jika tidak, mungkin di situ. Atau pun di sini. Tiada siapa yang tahu. Yang penting, kalian mesti percaya pada diri sendiri!!


Nota: Gambar-gambar diambil semasa saya berkunjung ke Karnival Kerjaya Kebangsaan 2008 di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada 19 Oktober 2008

17 comments:

ShahRiLL RaMLi said...

yeah..I figure that out! LOL..thanks ! that's sweet i appreciate that..but ur rite. Job is not a career. Job comes with no compromise. It comes with passion, aint it? TQ =)

p/s : actually ada berita yg tak habis lagi dengan berhenti kerja dari bank tuh but i cannot EXPLICITLY tulis dalam blog sebab most of my senior colleagues are scrutinizing my blog! kindaconfuse though..

Phoebus Athenos said...

lepas grad dulu aku dapat keje despatch aje dengan degree aku...kira syukur gak laaa tu sebab dapat belajar organizational work from below.

Naz said...

Deham: Aku setuju ngan ko. Walaupun lompat kerja ni x berapa bagus tapi sebenarnya lg bnyk kita melompat kerja sbnrnya lg bnyak pngalaman kita dapat =)

papaya said...

Hmm, career..
Hard to tell..
But my Ma always tells me, "Everything happens for a reason"
I'm stuck doing management thing rather than doing nutrition which I LOVE so much also has it's own reason..
So, to feel happy in whatever you are doing, find that particular REASON and you will love whatever you are doing..

ShahRiLL RaMLi said...

hahaa...i notice u change the link. I'm gonna be ex-banker remember? in that case, I'd settle with the "Shahrill the Jambu" link.*wink* hehe hurargh..boring keje....zzZZZz

Naz said...

Rill: Haha, takpe. Nanti bila ko dh tak jadi banker lagi, aku ubah le nama link tu

Pengejar Masa said...

dulu aku kerja angkat talipon dengar org komplen. pastu keje susun buku. skang dah jadik spy. macam-macam....

Naz said...

Hadi: tambah lagi, sekarang ni ko adlh director, conductor, actor, dancer, writer and condom tester

Pingu Toha said...

aku writer la naz...belum derekter lg... tp thn dpan bakal aktor..hehe! insyaALLAH.

Pengejar Masa said...

wahahahaa! aku memang versatile!

Naz said...

hadi: ko mmg versatile giler babeng..

halim: aku letak ko sebagai director moga2 masin mulut aku ni, cepat le ko jadi director nanti!

Am said...

Wah, apsal aku tak tau hang duk rajin tulis blog?

Mathematician eh?
No-so-nerd Mathematician ar:D

Naz said...

Am: kalau ikutkan, aku nak namakan ko sebagai the Calculus Expert! Hahaha!

Pingu Toha said...

ko nk soh aku jd pengarah gk? insyaALLAH...1 hari nnti. tp sekarang aku nk quit kerja n cr kerjaya br...

it's time 2 move on.

Naz said...

Halim: Yep, aku akan setia menanti produksi ko... I'll pray for you, bro!

papaya said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Naz said...

Yaya: The latter, of course..
Wokeh, nanti jom gi beraya bersama, makan sepuas-puasnya!! Wakaka!