Sunday, November 1, 2009

Two Words

Just watched Quentin Tarantino's Inglourious Basterds. One word - awesome. Erm... not enough. Another word - breathless.

Martin Wuttke as Adolf Hitler

8 comments:

muhamadakmalwahab said...

yeah...i love all QT's outing...
but some of my friends aren't too thrilled about the Inglourious Basterds...one even slept in the cinema thruout the 2 1/2 hours....hurmmmm...
but i find this movie is simply....best...

Naz said...

Akmal: What?! Ada kwan ko tido masa tengok I.B? Adoii... cerita yg best dan mantap cam I.B ni pun bleh tido ke? Hehe.. apa nak buat, citarasa orang ni berbeza-beza ye tak? :)

muhamadakmalwahab said...

itu ler pasal...but i do agree that QT style is a lil bit slow mo...dia suka drag one conversation into one whole scene...ko cuba tengok balik outing dia lelama like Kill Bill and Pulp Fiction...tapi itu ler...tak semua orang sama interest...but i give thumbs up...and Christoph Waltz as the Nazi guy tu memang scarily and eerily hilarious...aku suka scene awal waktu di pi rumah kampung itu...~monsieur La Patite...

Naz said...

Mal, aku setuju sangat ngan ape yg ko kata tu. QT mmg lagu tu. One conversation mmg leh jadi panjang giler tapi dalam I.B setiap very long conversation ada klimaks dan kesudahan yg menarik. SPOILER AHEAD! Contohnya masa Chapter One (scene kat ladang LaPatite) tu, mmg lama diorang sembang kan tapi dia punya klimaks fulamak mmg suspen giler. Then scene dalam bar masa Bridget von Hammersmark jumpa Archie Hicox dan askar Gestapo tu pun best. Mmg le panjang diorang dok cakap2 siap sempat main game teka nama karakter tu lagi tapi dia nye ending fuyoo breathless!

Lagi satu aku setuju pasal Waltz. Aiyoo mantap siot lakonan dia. Terasa ke'evilan' dia tu dan aku paling suka masa dia cakap "It's a bingo!" Haha...

Lagi satu aku mmg suka cerita yang berlatarkan WWII.. cuma I.B ni menggunakan latar WWII je tapi fakta semua lari (It's QT's universe.. haha). Dalam WWII versi QT ni, x pasal2 Hitler mati dalam burning theater..jgnlah pulak nanti ada org yg tengok I.B jadikan ia sebagai rujukan untuk world history! :)

Pengejar Masa said...

QT is my favourite director. eventhough aku agak kecewa dengan Bulletproof, aku sgt suka gaya dan arahan dia.

Pengejar Masa said...

QT is my favourite director! eventhough aku kecewa dgn Bulletproof, tapi aku suka style arahan dia.

Khairul Amri Ishak said...

masih lg menanti dvd IB
yg dikirim dr batu ferringhi

then kan dtg bg komen
kt blog ni...hehe

Naz said...

Rio: Aku pasti kau akan suka IB!