Sunday, July 5, 2009

Koyak, Roboh dan Patah

Bajuku koyak
Bajuku koyak-koyak
Baju-bajuku koyak
Baju-bajuku koyak-koyak

Koyak bajuku
Koyak-koyak bajuku
Koyak baju-bajuku
Koyak-koyak baju-bajuku

Rumahku roboh
Rumahku roboh-roboh
Rumah-rumahku roboh
Rumah-rumahku roboh-roboh

Roboh rumahku
Roboh-roboh rumahku
Roboh rumah-rumahku
Roboh-roboh rumah-rumahku

Tulangku patah
Tulangku patah-patah
Tulang-tulangku patah
Tulang-tulangku patah-patah

Patah tulangku
Patah-patah tulangku
Patah tulang-tulangku
Patah-patah tulang-tulangku

Bajumu aku koyak
Bajumu aku koyak-koyak
Baju-bajumu aku koyak
Baju-bajumu aku koyak-koyak

Aku koyak bajumu
Aku koyak-koyak bajumu
Aku koyak baju-bajumu
Aku koyak-koyak baju-bajumu

Rumahmu aku roboh
Rumahmu aku roboh-roboh
Rumah-rumahmu aku roboh
Rumah-rumahmu aku roboh-roboh

Aku roboh rumahmu
Aku roboh-roboh rumahmu
Aku roboh rumah-rumahmu
Aku roboh-roboh rumah-rumahmu

Tulangmu aku patah
Tulangmu aku patah-patah
Tulang-tulangmu aku patah
Tulang-tulangmu aku patah-patah

Aku patah tulangmu
Aku patah-patah tulangmu
Aku patah tulang-tulangmu
Aku patah-patah tulang-tulangmu

Nota: Puisi ini telah saya tulis dan dideklamasikan semasa Malam Tinta Nan 9. Terima kasih buat SN, Datuk A. Samad Said dan semua AJK Malam Tinta Nan 9 yang telah memberi penghargaan kepada puisi saya yang tidak seberapa ini.

14 comments:

marmalade said...

4 julai naz, 4 julai. saya tidak lupa tarikh saya menjadi hayati =) hahahahahaha.

you are welcome, and the puisi is brilliantly written!

Naz said...

marmalade: thanks mala sebab perbetulkan tarikh itew. hehehe... mmg best tengok sketsa Konseto Terakhir korang. Hayati dan Hilmi mmg ada chemistry! =)

pali said...

bajumu aku koyak.. aku koyak koyak, baju bajumu aku koyak koyak..

uih, koyak baju sapa naz? keh3.

Pengejar Masa said...

mala menjadi hayati
shuko menjadi hilmi
naz menjadi pemuisi


aku jadi panik.

hampeh punya sutung.

Naz said...

pali: ko rasa baju siapa? kalau ko, ko nak koyak baju siapa?

pengejar masa: haha! biasa le, bro. event mana yg x buat kita jadi panik!

Anonymous said...

JR says:
Tak sangka Naz betul2 letak entry pasal nie...
Yup, 4 July, malamnya ada Tinta Nan 9...
5 July Naz pi tengok wayang... raikan kemenangan..
syabas

pali said...

oh, aku ke? kalau boleh nak koyak baju yang halal bagiku. wahahha

Naz said...

JR: Hmm.. thanks to you yang mengingatkan saya. Saya sendiri pun x ingat langsung kalau awak x sms bagitau saya hari tu

Pali: Wahaha!! Ko mmg menterjemahkan baju itu secara literal! Hahaha! Tapi respek sebab ko hanya mahu mengoyak baju orang yg halal sahaja!! ;)

Khairul Amri Ishak said...

erm..i knew this masterpiece...

u won 1st prize
also i remember....

22 august is next month lol..
1 year after we finished dpa...hoho

Naz said...

Ryo: Trimas, bro!

syntheare said...

Hai Naz....yup i do remember that nite. Puisi koyak2 hehe....tumpang bangga sebab yang menang tu kawan baik yang aku kenal masa awal DPA....dah setahun dah....cepat betol masa berlalu.

IkraamTorres said...

bole bawak puisi ni masuk pertandingan hari kebangsaan...

Am said...

Komen tak berkaitan entri.

How come you havent review HP?
I expect you watch it on the premiere day and u shud be writing something about it by now..

Aiyo, u still biggest fan of JK and HP aite?

Naz said...

Am: Yes, I still am a big fan of HP and yes I watched the movie on the premiere day (cam biasa la kan.. hehe) tapi saje malas nak tulis review. x sempat la, bro! buat masa ni mmg blog aku bersawang...